Три загатки кои ќе ја тестираат вашата интелигенција

За да го вежбате мозокот, не мора да множите 10-цифрени броеви напамет. Понекогаш, сè што е потребно е една слика со мистериозно објаснување зад неа. Одговорите се на втората страна.

Топол летен ден

Беше топол летен ден, а детектив одлучи да фати малку сонце на бреговите на реката. Одеднаш, слушна жена која плаче.
„Што се случило?“,Го прашал девојчето. „Те молам смири се, и кажи ми се, чекр по чекор.“

„Лесно е да кажете така“, рече девојката. „Не можете ни да замислите колку ми е драга таа нараквица. Доаѓам овде секој ден. Денес ја соблеков мојата нараквица додека се сончав, ја ставав на врвот на мојата книга и случајно заспав. Се разбудив, а мојата бразлетна не беше таму повеќе.“

Инспекторот се замислил. Немало други чекори околу девојката освен нејзините. Немало други луѓе во близина кога се случила кражбата. Само еден од редовните посетители на плажата можел да ја украде нараквицата. Тој внимателно ги погледнал и сфатил кој е крадецот. Дали Вие знаете кој го сторил тоа?

Во реката

Беше топол летен ден, но инспектор Стефан беше на должност. Тој, заедно со неговиот помошник, бркал криминалец. Следејќи ги стапките, тие се најдоа на брегот на мала, но многу длабока и брза река.
Инспекторот и неговиот помошник виделе пливачи, им пристапиле и прашале: „Ние бараме човек кој е на ваша возраст. Мора да е тука некаде во близина. Дали сте го виделе?“

„Тој претрча покрај нас пред неколку минути.“Се фрли во реката. Можеш да го видиш од другата страна на реката! Побрзај!“

Добриот човек дури му го понудил на Стефан и неговиот брод, но тој одбил. „Нека бега“, рече инспекторот. „Сега сакам да се запознаам со вас“.

Зошто инспекторот одлучил да обрне внимание на момчињата и да не го брка бегалецот од другата страна?

Божиќна мистерија

Инспекторот Стефан беше на должност за време на Божиќните празници. Утрото на 25-ти декември, тој отиде на повик. Тој заѕвони на врата и една минута подоцна сонливиот сопственик на станот ја отвори вратата. Инспекторот се претстави и рече: „Морам внимателно да го истражам Вашиот стан. Вашиот сосед вели дека вчера, тој бил кај Вас на забава. И додека пеел песни заедно со Вашето семејство до Вашата елка, која блескала со разнобојни светла, некој влегол во неговиот стан и украл голем број вредни предмети.“

Сопственикот одговорил: „Тоа не е точно! Нашето семејство славеше кај нашите пријатели. Отидовме кај нив во попладневните часови. Јас едвај имав време да ја украсам новогодишната елка пред да заминеме. Се вративме дома по полноќ и веднаш си легнавме. Ако сакате, можам да ја разбудам мојата сопруга и синот и тие ќе Ви го потврдат она што го реков.“

„Нема потреба од тоа“, го прекина инспекторот Стефан. „Сосема е очигледно дека Вашиот сосед е лажго.“

Како инспекторот Стефан успеал толку брзо да го фати соседот во лага?

Одговори

1. Кој ја украл нараквицата?

Единствената личност која би можела да стигне до нараквицата без да остави чекори во песокот е човекот со јадицата.

2. Кој е криминалец?

Реката била длабока и брза. Ако некој одлучил да го премине, веднаш ќе се удави. Нема начин криминалецот да преминал на другата страна. Значи криминалецот е некој од оние што стојат на брегот.

3. Зошто детективот го нарекол соседот лажго?

Недостасува една сијалица од новогодишната елка и без неа ниту една нема да функционира. Сопственикот навистина ја красел елката во брзање и тој не провери дали светлата работат или не. Соседот не можел да го знае тоа и тој лажел дека пеел песни до „блескава елка во разнобојни светла.“

loading...

КОМЕНТАРИ